Boganmeldelse: Helligt Land af Ulla Sandbæk

Ulla Sandbæk - Helligt land

Ulla Sandbæk meldte sig som frivillig hjælper i Israel under 6-dageskrigen i juni 1967. Ulla Sandbæk ejede i flere år et hus i den palæstinensiske by, Tulkarem, på den besatte vestbred, Det er årene – rejsen om man vil - mellem disse to modpoler, der er bogens tema. Der er er ikke som sådan tale om en selvbiografi, snarere en beskrivelse af mennesker og menneskeskæbner, der har haft afgørende betydning for den vej, forfatteren måtte følge, dikteret af sit hjerte og sin samvittighed.

Som ung tog Ulla Sandbæk, som så mange andre danskere i 1960'erne og frem til 1980'erne, i kibbutz i Israel. Hun blev grebet af den pionerånd, der prægede kibbutzbevægelsen i de år. Hun boede flere år i landet og knyttede venskab til israelere, og i en årrække betragtede hun sig selv som halv-israeler.

År senere, i 2002, besøgte hun første gang Palæstina, som medlem af Europa Parlamentet og ligeledes medlem af denne institutions Palæstina delegation. Besøget ændrede radikalt forfatterens syn på henholdsvis Israel og Palæstina, og derom handler størstedelen af bogen.

Tidligt i bogen gengives et længere interview fra 2011 med Uri Avnery (1923-2018), israelsk journalist, politiker og journalist. Han deltog (i øvrigt ligesom flere fremtrædende danske jøder) som ung i de paramilitære styrkers hærgen i Palæstina i 1947-48 op til staten Israels oprettelse. Med egne ord som terrorist. Mange år senere, i 1993, grundlagde han fredsbevægelsen Gush Shalom.

I bogen hører vi om flere venskaber, Sandbæk har indgået med israelere, særligt i hendes tidlige år i Israel. Hovedparten af bogen omhandler dog forfatterens tid i Palæstina fra 2002 og frem. Stærkest står de personlige beretninger fortalt til forfatteren, om livsvilkår under den israelske besættelse. Beretninger, der omhandler grove overtrædelser af menneskerettighederne og internationale love, - brutale, ofte natlige, arrestationer og måned- og årslange fængselsophold, ofte uden rettergang (administrativ tilbageholdelse), - såvel som tortur og likvideringer. De tragiske menneskeskæbner er talrige, - ikke fordi forfatteren aktivt har ledt efter sådanne, men fordi de er dagligdag for palæstinenserne. Som denne anmelder oplevede det, da jeg fortalte en palæstinensisk bekendt om en ligeledes palæstinensisk vens ægtefælle, der helt vilkårligt blev dræbt af israelske soldater på åben gade i byen Hebron, ”there's one in every family”.

Palæstinensere hører ikke under civilretsdomstolene i Israel, - der er en særlig militærlovgivning og militærdomstole, der gælder kun i Palæstina. Ifølge militærlovgivningen kan børn ned til 12 år fængsles på lige vilkår som voksne, - det sker ifølge organisationen Defence for Children International Palestine mellem 500 og 700 gange om året. I Sandbæks bog fortæller en 16-årig dreng om anholdelse, forhør, tortur og fængselsophold.

Sandbæks mangeårige engagement i Palæstina har bl.a. baggrund i hendes uddannelse som AOL-terapeut (åndedrætsteknikker, yoga og meditation). Hun arbejder med kvinder, der har traumatiske oplevelser fra fængselsophold. Og har gode resultater hermed. Gennem bogen spirer håb, på trods af alt. For nogle er håbet knyttet til en tro på, at en fremtidig to-statsløsning er mulig. 

Der ligger mange års arbejde bag bogen, mange kapitler er angiveligt skrevet i årene frem til og med 2012. Livsvilkårerne for palæstinenserne har siden da ændret sig i negativ retning. Den strukturelle vold og racisme er stadig mere gennemført, der tales nu om Israel som en apartheidstat. De ulovlige israelske bosættelser på palæstinensisk jord har været (og er stadig) i nærmest eksplosiv vækst i de mellemliggende 9 år. Det er denne anmelders klare overbevisning efter adskillige rejser i landet gennem en årrække, at troen på en to-statsløsning de senere år er minimeret. Håbet knytter sig nu mere til, at det internationale samfund lægger pres på Israel, og at et sådant pres kan nødvendiggøre, at Israel ”sadler om” fra den nuværende position som ”Jews only”-nationalstat. Det sker ikke ”over night”, - det kræver en massiv indsats på mange niveauer fra internationale organisationer og stater.

I 2009 udarbejdede de 13 kristne trossamfund i Palæstina sammen Kairos-dokumentet som et opråb til kristne kirkesamfund verden over. Sandbæk nævner ikke dette vigtige initiativ i sin bog, - måske fordi det stadig var så ungt, da hun udfærdigede hovedparten af sin bog.

”Helligt Land” kan anbefales til alle, der ønsker at vide mere om hvad, der foregår bag den 800 km lange mur, som Israel byggede i 2002, - i landet Palæstina, som vi sjældent hører om og endnu mere sjældent får levende billeder fra i de danske medier. Der bor knapt 3 mill. palæstinensere på den såkaldte ”Vestbred” (dertil kommer 1,8 millioner i Gaza og 1,8 i Israel). I bogen får de en stemme – læs og lyt!y

Dorte Dalsgaard Hatt anmelder
Ulla Sandbæk: Helligt Land
Forlaget Mellemgaard, 2021

Del dette: