AF JEFF WRIGHT 11. AUGUST 2024
Ærkebiskoppen af Canterbury, the Most Revd og Rt Hon Justin Welby i 2015. (Foto: UK Foreign, Commonwealth & Development Office/Flickr)
"Det er klart, at det er et juridisk og moralsk ansvar at afslutte besættelsen," sagde lederen af Church of England i en erklæring, der blev offentliggjort tidligere på måneden.
I sin kommentar den 2. august til ICJ's udtalelse den 19. juli skrev ærkebiskop Justin Welby: "På et tidspunkt, hvor verden er præget af stigende overtrædelser af international lov - og forpligtelse til et regelbaseret system er i tvivl - er det bydende nødvendigt, at regeringerne rundt om i verden bekræfter deres urokkelige engagement i alle afgørelser fra Den Internationale Domstol, uanset situationen."
Tilhængere af den palæstinensiske kamp for borgerrettigheder og selvbestemmelse bifalder ærkebiskoppens udtalelse og citerer den som en væsentlig kovending i Church of Englands holdning til Palæstina/Israel.
Tidligere i år pålagde en Disciplinærdomstol under den engelske kirke pastor Dr. Stephen Sizer, en fremtrædende britisk gejstlig og kritiker af den kristne zionisme, et 12-årigt forbud mod gejstlige aktiviteter på en anklage for antisemitisme anlagt af bestyrelsen af deputerede for britiske jøder - en anklage, der på det kraftigste benægtes af Sizer og mange andre, der er bekendt med sagen. I februar nægtede ærkebiskop Welby at mødes med den palæstinensiske præst Munther Isaac, men undskyldte senere og mødtes med Isaac på et efterfølgende besøg i Storbritannien.
Charlotte Marshall, direktør for Sabeel-Kairos UK, en registreret kristen velgørenhedsorganisation, der arbejder for retfærdighed og lighed for palæstinensere, sagde: "Efter flere års pres på Church of England om at være mere åbenhjertig i sin støtte til det palæstinensiske kristne samfund og udfordre den israelske stats undertrykkelse af dem, er vi glade for at se ærkebiskoppen af Canterbury opfordre til en afslutning på Israels besættelse som en "juridisk og moralsk nødvendighed."
"For første gang," sagde Marshall til Mondoweiss, "så vi ikke ærkebiskoppen anvende 'balance', men snarere stå i fuld støtte til det palæstinensiske folk og udtalte, at besættelsen har 'benægtet det palæstinensiske folk værdighed, frihed og håb. '"
Andre nylige udtalelser fra kirkeledere afspejler den skarpe kovending i Church of Englands offentlige holdning til situationen i Palæstina. Ugen før ærkebiskoppen talte ud, erklærede biskop Rachel Treweek af Gloucester: "Tidligere har jeg været forsigtig med at bruge ordet apartheid ... men efter at have set endnu mere skarpt, hvordan livet er nu i det besatte palæstinensiske område, ønsker jeg at stå sammen med andre individer og grupper, ikke mindst kristne, i tydelig navngivning af apartheid."
Kort efter skrev kanon Richard Sewell, dekan ved St. Georges College Jerusalem, en Op-Ed i det britiske Church Times, hvori han sagde: "Det skal også forstås, at den israelske besættelse af Vestbredden fra 1967 og blokaden af Gaza siden 2007, er utålelige uretfærdigheder." Mens han udtrykte sin urokkelige støtte til Israels ret til at eksistere, fortsatte Sewell med at kritisere regeringer, der støtter Israels besættelse og blokade af Gaza, og skrev, at en sådan støtte "synes at være blevet en mere eller mindre accepteret del af det politiske terræn af Israels allierede...". ”
Denne kritik blev taget op af ærkebiskop Welby: "For at modstå en verden, hvor handlinger som tortur, gidseltagning og vilkårlig vold bliver normen, må vi anvende loven uden frygt eller gunst under alle omstændigheder. Men for længe er den blevet anvendt og opretholdt på en selektiv måde, der truer vores fælles fred og sikkerhed. Nu er tiden inde til at vende denne dybt skadelige tendens."
Sabeel-Kairos' Marshall sagde: "Dette skift i tone, sprog og forhåbentlig politik fra ledere giver os et stort håb om, at Kirken har til hensigt at være mere udtalt i sin støtte til international lov, der anvendes på samme måde over hele kloden, og i sin solidaritet med palæstinensere, og at søge at gøre alt i sin magt for at sikre det palæstinensiske kristne samfunds fortsatte eksistens i det hellige land."
Måske vil ærkebiskoppens udtalelse få andre kirkeledere i de europæiske nabolande og USA til at opgive deres dobbeltsidighed og modigt, utvetydigt reagere på de palæstinensiske kristnes opfordringer om at hjælpe dem og deres muslimske naboer med at få deres frihed og borgerrettigheder.
Kilde: Mondoweiss