Vi kan gøre en forskel – at leve med håb er at handle.

Vita Andreasen, formand for Betlehems Venner.

I Betlehems Venner mærker vi en stigende interesse for saglig oplysning om situationen i Gaza og på Vestbredden. Midt i en stadig strøm af nyheder spørger kirkefolk om at få et historisk perspektiv på situationen i Israel og Palæstina - den såkaldte ’kontekst’ for begivenhederne den 7. oktober. Der er brug for langt større viden om de faktiske forhold før og efter 1948 og de kristnes situation i Palæstina lige nu. Bestyrelsens medlemmer kommer langt omkring med talks og foredrag, lad det blot rygtes.

Denne henvendelse tager afsæt i, at vi stadig kan nå at gøre noget. For at leve med håb er at handle. Og vores håb er, at I vil være med i denne form for aktiv protest mod de tydelige mangeårige overgreb og tilsidesættelser af menneskerettigheder mod det palæstinensiske folk. Hver på vores sted kan vi gøre noget. Der er kristne palæstinensiske stemmer, der rækker ud mod os, og beder os om støtte og aktiv handling. Rifat Kassis fra Kairos Palestine, Munther Isaac, luthersk præst i Betlehem og Mitri Raheb, tidligere luthersk præst ved samme kirke i 25 år, grundlægger og nu direktør for Dar al Kalima University i Betlehem og Michel Sabbah - den tidligere nu 90 årige pensionerede katolske patriark fra Jerusalem (læs hans opråb her)  – blot for at nævne nogle kristne fyrtårne.  De rejser verden tyndt fra paven i Rom til politikere i EU og til kirker og universiteter i Europa og USA. Mitri Raheb peger på en måde at være aktiv på: ’Send flere penge - så flere unge får en uddannelse og bliver i Palæstina’. Den forstår vi godt i Grundtvigs eget fædreland.

Bestyrelsen stiller sig til rådighed for: foredrag, workshops eller til igangsættelse af studie-grupper med afsæt i Mitri Raheb’s seneste bog: ’Afkoloniser Palæstina – en kritik af vestlig teologis dominans i Mellemøsten’, 2024.

Rifat Kassis fra Kairos Palestine skriver: ’Vi har brug for jeres hjælp’

“Kairos Palæstina har længe advaret om den næsten totale udryddelse af palæstinensiske kristne i deres hjemland – i Gaza og i hele Palæstina. Vi har slået alarm, vi har skrevet erklæringer, vi har rejst rundt i verden for at dele vores viden. Hvad mere skal vi gøre for at vække jeres opmærksomhed og fremkalde handling?!!  Omend plaget, forvirret, forfulgt og slået ned, fortsætter vi med at sætte vores lid til Jesus fra Nazareth, som levede blandt et folk, der led under en brutal imperialistisk besættelse, som tog sig af de marginaliserede og undertrykte, og som legemliggjorde en ånd af radikal kærlighed og profetisk retfærdighed. Styrket af ham og inspireret af dem, der arbejder side om side med ​​os, længes vi efter fred. Gennem ikke-vold fortsætter vi med at søge – og insistere på at opnå – vores frihed, vores menneskerettigheder og vores ret som et folk til selvbestemmelse. Vi har brug for jeres hjælp.”

                                                                                                       

Mitri Raheb siger i et interview for nogle uger siden: ’Der er mere end 300 kristne institutioner’:

“Kristne i Palæstina udgør i dag én procent af den samlede befolkning. Men ifølge en undersøgelse af kristne institutioner, som Dar al Kalima University gennemførte for fire år siden, er der omkring 300 kristne institutioner på Vestbredden, i Gazastriben og i Østjerusalem (vi kunne ikke dække det historiske Palæstina). Disse organisationer er den tredjestørste arbejdsgiver i Palæstina efter det Palæstinensiske Selvstyre (PA), som er den største arbejdsgiver, efterfulgt af FN’s hjælpeorganisation for Palæstina flygtninge UNWRA. Kirkelige organisationer beskæftiger næsten 9.000 mennesker, selv om alle kristne i Palæstina tæller mindre end 50.000. Disse kirkelige organisationer i de palæstinensiske områder pumper over 400 millioner dollars ind i den palæstinensiske økonomi om året.

Hvis vi ser på civilsamfundsorganisationer i Palæstina, er næsten 45 % af dem grundlagt af palæstinensiske kristne. Hvis vi tager sundhedssektoren, leveres en tredjedel af sundhedsydelserne i Palæstina af kirkelige organisationer, og hvis vi tager social velfærd og andre spørgsmål, ser vi en klar rolle for kirkerne. Der er to universiteter, to gymnasier og mere end 60 kristne skoler i Palæstina. Kirkernes og de kristne institutioners rolle er således undervurderet og kan ikke sammenlignes med antallet af kristne. Selvfølgelig er disse institutioner for alle palæstinensere, og alle palæstinensere nyder godt af dem uden diskrimination.”

 

Mange israelske stemmer er med til at afdække, hvad der sker lige nu.

Fra Betlehems Venners side skal vi blot pege på Breaking the Silence, B’Tselem og Ilan Pappé, den israelske historiker (nu bosat i England). Han har netop besøgt Danmark og ventes hertil igen i det nye år. Læs “Vi må hjælpe de kristne palæstinensere med at holde håbet i live” i ’Præsten #46. Og Læs kronikken: “Ingen løsning på Gaza konflikten uden forståelse for historien’” i KD 18.11.2024 skrevet af Uffe Gjerding. Den tager afsæt i Ilan Pappé’s skarpe analyse: “Målet er helt tydeligt at få palæstinenserne til at immigrere, og at afskære den nordlige del af Gaza. Bosætterne står på spring for at kolonisere området”. Ilan Pappé slår fast, at det ikke vil lykkes at få palæstinenserne til at forlade deres eget land. (Se referatet fra Ilan Pappé’s tale i Danmark her.)

 

Vi kan mere end vi tror:

Vi kan være med til at styrke arbejdet i de mange civilsamfundsgrupper i Palæstina også økonomisk. Uddannelse af unge ændrer verden nedefra.  Vi/I kan opfordre til forbøns gudstjenester i vores kirker op mod jul og i det nye år. Der kan indsamles midler til Betlehems Venner, så endnu flere unge kan få råd til uddannelse. Vi tror og støtter op omkring Creative Resistance. Mitri Raheb fortæller, at 40 % af de studerende på Dar al Kalima University er afhængige af sponsorater. Denne sommer har vi i Betlehems Venner  kunnet overføre penge til fem unges studier 2024-2025. Et års studium som bachelor eller kandidatstuderende koster kr. 35.000, -. Hjælp os til at kunne sende endnu flere penge. Ilan Pappé konkluderer, at de unge har mistet troen på, at der kommer fred og retfærdighed fra ’oven’. Men de opgiver ikke troen og håbet om frihed, fred og retfærdighed fra ’neden’ for alle uanset religion eller tilhørsforhold til et folk. Er det ikke også det, vi tror på?

 

På vegne af Betlehems Venner
Vita Andreasen, november 2024

Del dette: